De kat heeft een carnivoren (vleeseter) gebit. Dat betekent dat het gebit geschikt is om een prooi mee te vangen en te verscheuren. Naast de scherpe klauwen spelen de sterke hoektanden een belangrijke rol bij het vangen en doden van de prooi. De grote knipkiezen worden gebruikt bij het verscheuren van de prooi.
Het gebit van uw kat is een belangrijk instrument voor het dier en behoeft een goede verzorging. In de loop van het leven van uw kat kan zich aanslag op de tanden en kiezen vormen (tandplak / tandsteen).
Hoe herkent u problemen aan het gebit?
Het is belangrijk om vast te stellen of uw dier last heeft van zijn gebit. Dit kunnen symptomen zijn van problemen:
- Slechte adem
- Bruine aanslag op tanden/kiezen
- Eenzijdig kauwen
- Losse tanden / kiezen (erg moeilijk waar te nemen)
- Speekselen
- Langzamer / moeilijker eten
Als uw kat een van de bovenstaande verschijnselen vertoont, maak dan op korte termijn een afspraak. Zodat de dierenarts of assistente kan kijken of er wat aangedaan moet worden.
Wat is tandplak en tandsteen eigenlijk?
Tandplak is een veel voorkomende aandoening. Tandplak is een vrij zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriën. Tandplakvorming ontstaat daarom bij voorkeur langs het tandvlees, maar kan ook ontstaan op plaatsen waar de eigen natuurlijke reiniging minder is. De vorm en aanleg van de gebitselementen speelt hierbij een belangrijke rol. Ook is er een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen.
Tandsteen is de benaming voor de bruine aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen. Tandsteen ontstaat wanneer er onder invloed van speeksel verkalkingen optreden in tandplak. Overal waar tandplak aanwezig is kan tandsteen ontstaan, maar tandsteen ontstaat vooral op die plaatsen waar speekselklieren uitmonden in de bek, dwz. bij de grote kiezen en aan de achterkant van de ondersnijtanden.
Wanneer deze aanslag blijft zitten zal er een vermeerdering van bacteriën plaatsvinden en kan het tandvlees gaan ontsteken. Dit kan uiteindelijk leiden tot een uitgebreide ontsteking van het tandvlees en de tanden zelf, waarbij tanden / kiezen verloren kunnen gaan. Ook is het mogelijk dat er vanwege deze bacteriën elders in het lichaam ontstekingen ontstaan
Wat is de behandeling?
Eenmaal gevormd tandsteen is niet met chemische middelen weer op te lossen: deze zouden namelijk ook de tanden oplossen! De enige manier van behandelen bestaat uit het verwijderen van het tandsteen. Bij de jaarlijkse enting kijken wij altijd het gebit na van uw huisdier. Is het gebit in een dergelijk slechte staat dan bekijken wij of het tandsteen onder narcose weg gehaald moet worden.
Tijdens deze gebitsbehandeling wordt eerst met een tang de grootste brokken tandsteen verwijderd. Hierna wordt door middel van een ultrasoon tandreinigingsapparaat het gebit schoongetrild van al het tandsteen dat nog aanwezig is. Hierna worden alle elementen geïnspecteerd of er nog verdere behandeling nodig is. Loszittende elementen of daar waar het tandvlees tot voorbij de wortel is teruggetrokken worden gelijk verwijderd. Als het nodig is, wordt er na de behandeling een antibioticakuur meegegeven om de ontsteking van het tandvlees te genezen.
Als u wilt proberen te voorkomen dat uw kat tandsteen krijgt, kunt u goed op z'n voeding letten. Hoe zachter het voedsel is (diners of blikvoer bijv.) des te gemakkelijker het dier tandsteen krijgt. Zorg voor een soort voedsel dat uw dier dwingt tot kauwen, dit houdt het gebit in conditie. Geef liefst harde brokken.
U kunt ook proberen om de tanden van uw kat te poetsen. Meestal laten ze dit na enige oefenen goed toe. Er zijn hiervoor speciale tandpasta's en tandenborstels in de handel. Als u een kitten heeft wen deze dan meteen aan tandenpoetsen, dan heeft u later minder problemen.
Het is zaak het gebit van uw dier regelmatig aan een inspectie te onderwerpen.