Katten

Informatie over katten

“De levensduur van huiskatten komt ongeveer overeen met die van de andere katachtigen. Na tien jaar kan een kat als bejaard worden beschouwd. Katten sterven gemiddeld na veertien tot zestien jaar. De oudste Nederlandse kat werd 28 jaar oud. De oudste kat ter wereld werd 38 jaar en 1 dag oud. In het algemeen zijn leeftijden moeilijk te controleren.”


 

Onze praktijk biedt professionele omgang met katten

Al onze praktijken zijn ingericht om katten zo stressvrij mogelijk te behandelen en op te nemen. Zelhem heeft van al onze locaties de meest uitgebreide kattenopname. De praktijk in Zelhem beschikt over een professionele 24-uurs kattenopvangruimte, apart van de hondenopname met ruime hygienische hokjes, gebruik van fleecedekentjes en bedjes, feliwayverdamper in de opname, opnamekaarten voor het afwegen van voer en het geven van medicatie, opname van chronisch zieke katten of katten die niet willen eten etc.

Belangrijke onderzoeken die gedaan kunnen worden:

  • Urineonderzoek
    Hier verkrijgbaar de speciale katcor korreltjes voor de opvang van urine
    Van belang bij: blaasgruis gecastreerde kater, eiwitverlies (1e teken van nierproblemen) en suikerziekte
  • Bloedonderzoek
    Professioneel bloedprikken
    Nierfunctie direct in eigen lab te onderzoeken
    Andere orgaanfuncties eigen laboratorium
    Eén druppel bloedtest voor suikerziekte eigen laboratorium
    Aanwijzingen voor hartproblemen m.b.v. bepaalde enzymen (eigen lab en deels en extern lab)
    Schildklierfunctie door extern lab
  • Diverse DNA onderzoeken door extern lab
    HCM
    PKD
    PRA
    Pyruvaatkinase-deficiente
    Glycogeenstapelingsziekte
  • Uitgebreid lichamelijk onderzoek 
  • Antwoord op alle vragen over uw kat
  • Vragen over gedragsgerelateerde problemen
  • Vaccinatie
  • Gebit
  • Overgewicht
  • Sterilisatie
  • Castratie
  • Chippen
  • Verzekering
  • Op vakantie
  • Leeftijd in mensenjaren

Vaccinatie

Een vaccinatie is een manier om uw kat te beschermen tegen een aantal gevaarlijke infectieziekten. Het lichaam reageert na besmetting door een ziekteverwekker, zoals een bacterie of een virus, met het maken van afweerstoffen tegen die ziekteverwekker. Door een vaccin toe te dienen wordt een bescherming opgebouwd, terwijl het dier zelf niet ziek wordt. Het vaccin kan bestaan uit dode of verzwakte ziekteverwekkers.

Waartegen vaccineren?

Hier volgt een overzicht van de ziektes waartegen katten gevaccineerd kunnen worden:

  • Kattenziekte: Dit is een virusziekte die veel sterfte bij katten van alle leeftijden (vooral kittens) kan geven. De ziekte gaat veelal gepaard met braken en diarree. Verspreiding vindt plaats via ontlasting.
  • Niesziekte: Dit is een virusziekte van de bovenste luchtwegen waarbij meerdere micro-organismen een rol kunnen spelen. De verspreiding vindt plaats via direct contact en via uitademinglucht.
  • Rabiës: Dit is een virusziekte die zeer besmettelijk is en wordt ook wel hondsdolheid genoemd. De afloop is vrijwel altijd dodelijk en de ziekte is ook zeer gevaarlijk voor de mens. Besmetting vindt plaats via speeksel.
  • Bordetella bronchiseptica: De bacterie Bordetella is een van de verwekkers van kennelhoest bij de hond, en kan ook een rol spelen bij niesziekte van de kat. Risico katten zijn katten die in een omgeving leven waar de besmettingsdruk hoog is, zoals in catteries en asiels.

Wanneer vaccineren?

Bij jonge dieren zijn vaak meerdere vaccinaties opeenvolgend nodig, omdat zij gevoeliger zijn voor deze infecties en nog geen afweer hebben opgebouwd. Wij adviseren dan ook om op 9 en 12 weken de kitten te laten enten.

Ook volwassen dieren moeten regelmatig gerevaccineerd worden om hun bescherming op peil te houden. Vooral ouder wordende dieren hebben, misschien tegen uw verwachtingen in, deze hervaccinaties zeker nodig. Een jaarlijkse vaccinatie is dan afdoende.

Naast de jaarlijkse vaccinatie is er nog een aparte vaccinatie tegen rabiës. Deze vaccinatie is verplicht wanneer u met uw kat naar het buitenland gaat.

Gebit

De kat heeft een carnivoren (vleeseter) gebit. Dat betekent dat het gebit geschikt is om een prooi mee te vangen en te verscheuren. Naast de scherpe klauwen spelen de sterke hoektanden een belangrijke rol bij het vangen en doden van de prooi. De grote knipkiezen worden gebruikt bij het verscheuren van de prooi.
Het gebit van uw kat is een belangrijk instrument voor het dier en behoeft een goede verzorging. In de loop van het leven van uw kat kan zich aanslag op de tanden en kiezen vormen (tandplak / tandsteen).

Hoe herkent u problemen aan het gebit?

Het is belangrijk om vast te stellen of uw dier last heeft van zijn gebit. Dit kunnen symptomen zijn van problemen:

  • Slechte adem
  • Bruine aanslag op tanden/kiezen
  • Eenzijdig kauwen
  • Losse tanden / kiezen (erg moeilijk waar te nemen)
  • Speekselen
  • Langzamer / moeilijker eten

Als uw kat een van de bovenstaande verschijnselen vertoont, maak dan op korte termijn een afspraak. Zodat de dierenarts of assistente kan kijken of er wat aangedaan moet worden.

Wat is tandplak en tandsteen eigenlijk?

Tandplak is een veel voorkomende aandoening. Tandplak is een vrij zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriën. Tandplakvorming ontstaat daarom bij voorkeur langs het tandvlees, maar kan ook ontstaan op plaatsen waar de eigen natuurlijke reiniging minder is. De vorm en aanleg van de gebitselementen speelt hierbij een belangrijke rol. Ook is er een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen.

Tandsteen is de benaming voor de bruine aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen. Tandsteen ontstaat wanneer er onder invloed van speeksel verkalkingen optreden in tandplak. Overal waar tandplak aanwezig is kan tandsteen ontstaan, maar tandsteen ontstaat vooral op die plaatsen waar speekselklieren uitmonden in de bek, dwz. bij de grote kiezen en aan de achterkant van de ondersnijtanden.

Wanneer deze aanslag blijft zitten zal er een vermeerdering van bacteriën plaatsvinden en kan het tandvlees gaan ontsteken. Dit kan uiteindelijk leiden tot een uitgebreide ontsteking van het tandvlees en de tanden zelf, waarbij tanden / kiezen verloren kunnen gaan. Ook is het mogelijk dat er vanwege deze bacteriën elders in het lichaam ontstekingen ontstaan

Wat is de behandeling?

Eenmaal gevormd tandsteen is niet met chemische middelen weer op te lossen: deze zouden namelijk ook de tanden oplossen! De enige manier van behandelen bestaat uit het verwijderen van het tandsteen. Bij de jaarlijkse enting kijken wij altijd het gebit na van uw huisdier. Is het gebit in een dergelijk slechte staat dan bekijken wij of het tandsteen onder narcose weg gehaald moet worden.

Tijdens deze gebitsbehandeling wordt eerst met een tang de grootste brokken tandsteen verwijderd. Hierna wordt door middel van een ultrasoon tandreinigingsapparaat het gebit schoongetrild van al het tandsteen dat nog aanwezig is. Hierna worden alle elementen geïnspecteerd of er nog verdere behandeling nodig is. Loszittende elementen of daar waar het tandvlees tot voorbij de wortel is teruggetrokken worden gelijk verwijderd. Als het nodig is, wordt er na de behandeling een antibioticakuur meegegeven om de ontsteking van het tandvlees te genezen.

Als u wilt proberen te voorkomen dat uw kat tandsteen krijgt, kunt u goed op z'n voeding letten. Hoe zachter het voedsel is (diners of blikvoer bijv.) des te gemakkelijker het dier tandsteen krijgt. Zorg voor een soort voedsel dat uw dier dwingt tot kauwen, dit houdt het gebit in conditie. Geef liefst harde brokken.

U kunt ook proberen om de tanden van uw kat te poetsen. Meestal laten ze dit na enige oefenen goed toe. Er zijn hiervoor speciale tandpasta's en tandenborstels in de handel. Als u een kitten heeft wen deze dan meteen aan tandenpoetsen, dan heeft u later minder problemen.

Het is zaak het gebit van uw dier regelmatig aan een inspectie te onderwerpen.

Overgewicht

Overgewicht is een van meest voorkomende problemen van onze huisdieren! Ongeveer 50% blijkt in meer of mindere mate te dik te zijn.

Oorzaken van dit overgewicht zijn:

  • Te veel energie inname: het dier krijgt te veel eten/tussendoortjes
  • Te weinig energieverbruik: te weinig beweging
  • Castratie/sterilisatie: door een lagere stofwisseling kan het dier sneller dik worden. Heeft dus minder voer nodig. Wanneer je dezelfde hoeveelheid blijft voeren als voor de neutralisatie zal het dier dikker worden.
  • Gebruik van bepaalde medicatie: omdat dus ook bepaalde ziekten overgewicht veroorzaken/in stand kunnen houden, zal hier dus eerst op gecontroleerd moeten worden alvorens een afslankplan kan worden opgesteld.

Wat voor klachten krijgt uw kat?

Deze dieren leven in het algemeen korter dan hun slanke soortgenoten en hebben een verhoogde kans op gewrichts-, hart-, leverklachten, suikerziekte en ademhalingsproblemen! Een dier met overgewicht is vaak ook slomer, loopt moeizamer, beweegt minder en hijgt veel. Tevens is er een vergroot narcoserisico en operatierisico.

Hoe stel je diagnose dat uw kat overgewicht heeft?

Een goede manier om te beoordelen of uw huisdier te dik is, is met uw vlakke hand over de ribben te gaan. Zijn de ribben gemakkelijk te voelen met een dun laagje vet en vel, dan is de voedingstoestand prima. Steken de ribben uit, dan is het dier te mager. Maar zijn de ribben niet of nauwelijks voelbaar, dan heeft uw huisdier echt overgewicht.

Wat voor behandeling kunt u toepassen?

  • Aanpassen van de voeding: minder eten of speciaal dieet voeder. Beperk tussendoortjes tot het minimum. Sommige dieren geven duidelijk aan veel honger te hebben; wees dan streng. Nog beter is het echter om een nauwkeurig samengesteld commercieel voeder te nemen, waarin alle voedingstoffen in goede verhoudingen aanwezig zijn. U mag tijdens openingsuren van onze praktijk altijd met uw kat binnenlopen om hem/haar te laten wegen en een voedingsadvies van een van onze assistentes te krijgen.
  • Meer lichaamsbeweging: denk bijvoorbeeld aan het voer op plaatsen zetten zodat de kat er iets voor moet doen of een bal kopen waar voer in kan. U kunt een laserlampje gebruiken om met de kat te spelen. Zo krijgt de kat toch beweging.

Let op: bovenstaande behandelingen zullen niet veel uitmaken als er sprake is van medische redenen voor het overgewicht. Een onderliggende ziekte als bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier, moet dan eerst worden uitgesloten en evt. behandeld.

Wat kunt u preventief doen?

Net als bij mensen gaan die kilootjes er sneller bij dan er weer af. Met de ouderdom zal uw huisdier minder bewegen, pas hierop tijdig de voeding aan. Bijvoorbeeld met seniorenvoer, waar veel minder energie in zit. Of geef wat minder van zijn huidige voer.

Na castratie/sterilisatie kunt u het beste al tweederde van de hoeveelheid voer geven, die u voor de operatie aan uw huisdier gaf. Ziet u echter de omvang toenemen, wees er dan tijdig bij met het minderen van voer. Wees zuinig met tussendoortjes en snoepjes als beloning!

Sterilisatie

Krolsheid

De poes wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 4 - 6 maanden. Omdat de krolsheid beïnvloed wordt door de daglichtduur kan er een seizoenseffect optreden: uitstel van de eerste krolsheid tot het voorjaar, of vaker krols zijn in voorjaar en zomer. In huis levende katten hebben minder invloed van dit seizoenseffect, en kunnen het hele jaar door krols worden.

Wat zijn de verschijnselen van krolsheid?

  • Luid miauwen
  • Veel miauwen
  • Aanhankelijker gedrag
  • Over de vloer rollen
  • Willen meer naar buiten dan anders

De krolsheid duurt enkele dagen tot een week. Na 2 - 3 weken kan de poes echter alweer opnieuw krols worden. Mocht u willen dat uw kat niet meer krols wordt, dan zijn er mogelijkheden om dit te voorkomen. Hieronder vindt u informatie hierover.

Sterilisatie

Sterilisatie, oftewel castratie is het weghalen van de eierstokken. Wanneer de baarmoeder afwijkend is, wordt ook deze verwijderd. Dit wordt bepaald tijdens de operatie.

Redenen om uw kat te laten steriliseren:

  • U wilt geen nestje jonge kittens
  • De poes wil steeds weglopen
  • Poes heeft veel last van de krolsheid, verandering in het humeur
  • Kans op melkkliertumoren te verminderen
  • Voorkomen van een kattenoverschot

Wat zijn de voordelen van steriliseren?

  • Geen krols gedrag meer
  • Geen ongewenste zwangerschap
  • Verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd
  • Een gesteriliseerde kat heeft veel minder kans op baarmoederontsteking

Wat zijn de nadelen?

  • De poes moet onder narcose, hetgeen altijd een klein risico met zich meebrengt
  • Neiging tot overgewicht, maar dit is goed te voorkomen door een aangepaste voeding

Wanneer steriliseren?

De kat wordt voor het eerst krols op de leeftijd van 5 - 6 maanden. Wij adviseren de kat met 6 maanden te steriliseren. Bij katten die al ouder zijn is het verstandig om een afspraak te maken nadat de poes krols is geweest, zodat het lichaam weer tot rust is gekomen.

Hoe gaat de operatie in zijn werk?

De poes moet nuchter worden gebracht. Zij mag vanaf 's avonds 19.00 uur geen eten meer krijgen, wel water. In principe kunt u uw kat 's ochtends om 8.00 uur komen brengen in Zelhem (Doetinchem vanaf 9.00 uur) en aan het eind van de ochtend weer ophalen. Voor de operatie wordt een pre-anaesthetisch onderzoek verricht. Dit houdt in dat we naar het hart en de longen luisteren. Indien dit in orde is krijgt ze een injectie met narcosemiddel. Zodra ze slaapt krijgt ze een antibioticum en een pijnstiller. Bij de operatie wordt de buik geopend. De eierstokken worden altijd verwijderd, de baarmoeder als deze er afwijkend uitziet. De wond wordt onderhuids of met knoophechtingen gehecht, deze laatste zijn aan de buitenkant te zien. Meestal is het niet nodig om de kat een kap om te doen. We geven voor de zekerheid altijd nog voor drie dagen antibiotica en pijnstillers mee.

In principe is een geopereerde kat goed wakker als u haar mee naar huis krijgt.

Poezenpil

Het alternatief voor een operatie, is het behandelen met medicijnen, de zogeheten poezenpil. Hierbij geeft u uw poes één keer per week een pilletje. De poezen moeten echter al wel geslachtrijp zijn, niet zwanger en niet krols zijn. Er zijn poezenpillen in veel verschillende merken. Al deze producten bevatten een progesteronachtig hormoon.

Wat zijn de voordelen?

  • Geen operatie
  • Er is nog een mogelijkheid om een nestje te nemen

Wat zijn de nadelen?

  • De kans op suikerziekte neemt toe
  • Verhoogde eetlust en gewichtstoename
  • Kans op baarmoederontsteking neemt toe
  • Elke week een pil toedienen, mag niet vergeten worden
  • Soms komen er een enorme (goedaardige) zwellingen van de melkklieren voor
  • De kans op melkkliertumoren wordt verhoogd, (bij de kat bijna altijd kwaadaardig)
  • Kat kan de pil uitbraken of bijvoorbeeld door diarree onvoldoende van het hormoon opgenomen hebben, waardoor de poes toch onverwacht zwanger wordt
  • Op langer termijn duurder dan een operatie

De pil is dus eigenlijk een erg ongezond middel. Als er geen nestje gewenst is, dan is de oplossing een sterilisatie. Moet er wél een nestje komen (terwijl de poes nog niet gedekt mag worden) en kan contact met een kater niet vermeden worden, dan kan de pil worden gegeven. Een andere reden om een poezenpil te gebruiken is het voorkomen van een volgende dracht, bij een kat die net is bevallen van een nestje. De pil voorkomt dan een vroege krolsheid.

Voor langdurig gebruik is 'de pil' minder geschikt omdat er na jarenlang gebruik vaak gezwellen (kanker) in de melkklieren ontstaan. Ook neemt de kans op baarmoederontsteking sterk toe.

Wij raden de poezenpil echter ten zeerste af in verband met al deze nadelen.

Castratie

De castratie van de kater is een verwijdering van de teelballen. Bij de kater worden er twee sneetjes in de balzak gemaakt en worden de balletjes (testikels) verwijderd. Het zakje wordt niet gehecht want deze groeit vanzelf binnen enkele dagen dicht. De meeste katers hebben niet of nauwelijks last van de ingreep en rennen dezelfde dag weer vrolijk rond.

Vanaf welke leeftijd kan een kat gecastreerd worden?

Katers worden geslachtsrijp als zij 5 tot 6 maanden oud zijn. Een castratie kan worden uitgevoerd op een leeftijd van 6 maanden, maar kan ook later. Mocht de kater eerder in huis gaan plassen en/of sproeien dan is het beter om de kater direct te laten castreren. Anders kan de kat het gedrag aanleren. In 5 % van de gevallen kan de kater blijven sproeien ondanks de castratie.

Waarom laat je een kater castreren?

  • Sproeien in huis te voorkomen: Dit is voor het overgrote deel van de katers de belangrijkste reden om ze te castreren.
  • Vechten te verminderen en de daarbij behorende verwondingen en abcessen.
  • Om weglopen te voorkomen: ongecastreerde katers gaan soms zwerven en lopen van huis weg. Soms komen ze enkele dagen niet thuis. Een castratie helpt tegen het wegloopgedrag.
  • Voorkomen dat er voor (ongewenst) nageslacht wordt gezorgd: Er zijn al erg veel katten en in Nederland en iedere zomer zitten de asiels weer overvol met katten en jonge kittens.
  • Acceptatie van andere katten in huis te bevorderen.

Voordelen castratie

  • Huiselijker
  • Geen nakomelingen
  • Sproeigedrag verdwijnt vrijwel altijd
  • Zwerven wordt minder
  • De kater zal niet meer de hele buurt wakker houden met zijn gekrijs als er een krolse poes in de buurt is

Nadelen van castratie

  • De kater moet onder narcose, hetgeen altijd een klein risico met zich meebrengt
  • Gecastreerde katers hebben minder eten nodig en zijn meer geneigd te dik te worden

Dit komt omdat de stofwisseling bij gecastreerde dieren trager werkt dan bij ongecastreerde dieren. Dit probleem is op te vangen door de dieren eenderde deel minder voeder te geven, vanaf de dag van de operatie. Met name de eerste maanden na de castratie dient het gewicht in de gaten te worden gehouden.

Chippen

U moet er natuurlijk niet aan denken dat uw kat zoek raakt, maar mocht dit gebeuren dan biedt een chip uitkomst. Een chip is de vervanger van de tatoeage.

Een chip is een rijstekorrel groot elektronisch implantaat en bevat een uniek registratienummer. Zo’n chip wordt met een injectienaald op de linker halsvlakte onder de huid geschoven en kan met een speciaal apparaat (aanwezig bij de dierenarts, dierenambulance en asiel), worden afgelezen.

Vervolgens wordt op een registratieformulier de gegevens van uw dier, uw adres- en contactgegevens en degene die de transponder heeft aangebracht vermeld. Dit formulier wordt dan opgestuurd naar de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (NDG). Het geregistreerde nummer wordt zo gekoppeld aan uw adresgegevens en zo kan de databank precies terugvinden waar uw dier hoort te zijn! Belangrijk is wel wanneer er een adreswijziging plaats vind, dit door te geven aan de NDG. Zodat de gegevens blijven kloppen.

U hoeft niet bang te zijn dat de chip gaat “wandelen” omdat de chip gecoat is waardoor de chip na aanbrengen binnen enkele uren "verkleeft" met de omgeving. Mocht de chip bij grote uitzondering wel "wandelen", dan richt deze geen schade aan doordat deze altijd in de onderhuidse laag blijft en vaak maar een paar centimeter opschuift.

Verzekering

Vroeg of laat staat vrijwel elk huisdier een keer op de tafel bij de dierenarts. Vaak voor iets kleins zoals een inenting of pilletjes, maar soms voor iets ernstigs. Nu is de diergeneeskunde in Nederland gelukkig op een zodanig peil dat de dierenarts veelal uw huisdier weer kan genezen. De kosten hiervan kunnen echter behoorlijk oplopen. Een rekening van een paar honderd euro is b.v. bij operaties eerder regel dan uitzondering. Als u op zo'n moment niet voor een hele moeilijke keuze gesteld wilt worden, dan kunt u zich het beste hier ook financieel op voorbereiden.

Tegenwoordig is het mogelijk om ook voor uw dier een ongevallen- en ziektekostenverzekering af te sluiten. Bijna alle medische kosten ten gevolge van een ongeval en/of ziekte worden dan door de verzekering vergoed. Een prettige zekerheid op een moment dat u wel iets anders aan uw hoofd heeft. Vergelijkbaar met de humane verzekeringen zijn er ook bij deze verzekering wel beperkingen en uitzonderingen.

De afweging of het verstandig is om uw huisdier te verzekeren moet u uiteindelijk zelf maken. Er zijn in Nederland een paar aanbieders, waaronder helaas ook een paar die we niet kunnen aanbevelen. 

Op vakantie

Een kat is in tegenstelling tot een hond vooral gehecht aan zijn of haar omgeving. Katten zijn veel minder gehecht aan hun eigenaar. Een hond is blij als hij bij zijn baasje is, een kat is blij als ze in haar vertrouwde omgeving is.

De meeste mensen nemen hun kat niet mee op vakantie. Het zou op zich wel mogelijk zijn, maar dan moet je wel een kat hebben die hier vanaf jonge leeftijd aan gewend is. Als je op vakantie gaat zul je een oplossing moeten zoeken voor de kat.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

Dierenpension

Als u de kat naar een pension brengt, wilt u er zeker van zijn dat uw huisdier genoeg aandacht krijgt. Daarom raden wij aan om van tevoren enkele pensions te bezoeken. Pensions hebben het tijdens de vakantieperiode razend druk, daarom is het verstandig om ruim van tevoren een plaats voor uw kat te reserveren. Gaat uw kat naar het pension dan moet hij/zij tijdig gevaccineerd worden. 

Omdat in een pension veel katten aanwezig zijn, is het ook belangrijk om uw kat tegen vlooien en wormen te behandelen. Doe dit zowel vóór als na het verblijf in het pension. Zo voorkomt u dat uw huisdier wordt besmet.

Oppas voor de katten

Een betere oplossing als je langer dan een paar dagen weg bent en de kat blijft thuis is als er iemand in je huis woont tijdens je afwezigheid. Dat kan iemand uit je vrienden- of familiekring zijn die dit voor je wil doen. Als je kat thuis blijft, zorg er dan voor dat de oppassers alle nodige informatie over je kat hebben: naam en telefoonnummer van de dierenarts, soort voer, soort kattenbakvulling, maar ook wat de kat wel en niet leuk vindt en hoe je zelf met de kat omgaat. Zorg verder dat er voldoende voorraad van alles in huis is. Vanzelfsprekend zorg je er ook voor dat je in noodgevallen bereikbaar bent op je vakantieadres Maak ook duidelijke afspraken over de verzorging van de kat, het gebruik van spullen in huis etc.

De fokker 

Een mogelijkheid is om eens te informeren of de fokker op je katten zou willen passen. De fokker heeft in ieder geval verstand van het verzorgen van de katten en vindt het misschien best wel leuk om een tijdje op de eigen gefokte katten te passen.

Thuis laten 

De meeste katten blijven het liefst gewoon thuis in hun eigen vertrouwde omgeving. Wanneer er minimaal één keer per dag iemand langs kan komen om hem eten en drinken te geven, de bak te verschonen en natuurlijk de nodige aandacht te geven, is dat een prima oplossing als je op een korte vakantie gaat. Je kunt dit door buren, familie of vrienden laten doen.

Naar het buitenland

Als u de kat wel mee wilt nemen op vakantie, is het verstandig om vooraf te informeren of uw kat welkom is op de vakantiebestemming. Ook is het belangrijk dat u rekening houd dat door veel landen eisen worden gesteld aan de invoer van uw huisdier. Neem bijtijds contact op met ons over de benodigde inentingen en eventuele andere voorzorgsmaatregelen. Maar bedenk hierbij dus wel goed of je je kat er een plezier mee doet om hem mee te nemen. Mee naar een vakantiehuisje in Nederland kan geweldig zijn voor je kat, maar een lange reis naar een verre warme vakantiebestemming is over het algemeen een slecht idee.

Leeftijd in mensenjaren

Vaak wordt gezegd dat één hondenjaar, en ook één kattenjaar, gelijk staat aan zeven mensenjaren. Inmiddels is bekend dat dit wat genuanceerder ligt. Met name de eerste jaren ontwikkelen de dieren zich aanzienlijk sneller. 

In onderstaande tabel is af te lezen hoe oud uw kat, omgerekend naar mensenjaren, bij benadering is.

Leeftijd van het dier Omgerekend naar mensenjaren
  Kat
3 maanden 5
6 maanden 10
1 15
2 24
3 28
4 32
5 36
6 40
7 44
8 48
9 53
10 56
11 60
12 64
13 68
14 72
15 76
16 80
Terug naar Dieren